DOCNOORD: Documentaires bij RTV Noord

DOCNOORD is iedere laatste zondag van de maand te zien op TV Noord. De eerste uitzending is om 18.30 uur, herhaling ieder uur op het halve uur, na Expeditie Grunnen.

23 februari 2025: Man met bas

Muziek is een universele taal, boven of onder alle talen, zo stelt jazzbassist Bert van Erk die zich bezighoudt met muziek uit alle mogelijke windstreken. De film Man met Bas schetst een beeld van een veelzijdig musicus, de winnaar van de Groninger Cultuur prijs 2024 die zich overal en nergens thuis voelt en met tal van beroemdheden uit de lichte muziek en de jazz heeft samengespeeld. Gemaakt door Hans Veeger (productie en storyline) en Frits Boersma (regie, montage).

Klik hier om de film terug te kijken

26 januari 2025: Een man alleen

Documentairemaker Colin Mooijman is een bewonderaar van de levenslust en originaliteit van zijn onderwerp. Hij is goed bevriend met Piet, maar durft wel de vragen te stellen die nodig zijn om een eerlijk beeld van hem te schetsen. Want het gaat bij Piet wel altijd om Piet. Dat is niet gemakkelijk voor de mensen die dicht bij hem staan. Zoals zijn dochter, of zijn vriendin Greetje. Zanger Theo Driessen vat prachtig samen: ‘Kijk, wij vinden jou allemaal heel goed Piet, in wat je doet. Maar vaak vind jij jezelf dan nog nét iets beter.’ Het levensplezier spat er af bij Piet. Dat is ook wat hem zo aantrekkelijk maakt. Eigenlijk willen we allemaal wel zo zijn. Maar in de film is te zien dat Piet een prijs betaalt voor die levenshouding: een vorm van eenzaamheid. De film heet niet toevallig ‘Een man alleen’.

Klik hier om de film terug te kijken

29 december 2024: Peter & Erik deel 1: een nieuwe broer

het eerste deel van het tweeluik Peter & Erik: een nieuwe broer. De tweelingbroers Peter Anema en Erik Hulsegge wisten 17 jaar lang niet van elkaars bestaan. Waarom werden ze bij hun adoptie gescheiden?

Deze film is helaas niet online terug te kijken

24 november 2024: Kladmuur, grote namen in een kleine stad

De film gaat over de opkomst van graffiti in de jaren 80. Kopstukken uit die tijd komen aan het woord en beelden uit die bewogen tijd. De film is een samenwerking van de Groninger Archieven, Stichting Beeldlijn en Kladmuur. Gemaakt door Igor de Boer en Joey Benistant.

Klik hier om de film terug te kijken

27 oktober 2024: Dwarse scheepsbouwers

Scheepsbouwer Royal Bodewes aan het Winschoterdiep houdt ondanks wereldwijde concurrentie al meer dan 200 jaar het hoofd boven water. Omdat ze alles nèt anders doen. Ze laten niet alleen als enige hun schepen dwars te water, in plaats van met de punt naar voren, ze zijn ook wars van poespas. Geen pr-afdeling, geen glossy folders en geen smoesjes. Maar wel een nieuwe generatie die klaar staat om het familiebedrijf over te nemen: de zussen Nienke en Carlijn Bodewes zijn vastbesloten om níet de laatste generatie te zijn die het bedrijf drijvende houdt.

Deze film is helaas niet online terug te kijken

29 september 2024: Hear my song

De veldleeuwerik is een prachtige vogel. Die nestelt in het grasland. Boeren maaien dat gras zo vaak, dat het voor de leeuwerik steeds moeilijker wordt zijn jongen groot te brengen. Een film van Anne van Slageren met beelden van natuurfilmer Ruurd Jelle van der Leij. De muziek in de film is van Ede Staal.

Klik hier om de film terug te kijken

25 augustus 2024:

28 juli 2024: Hoe goed te leven

Regisseur Frank Wiering is erin geslaagd om in drie kwartier ons, kijkers, mee te nemen op de spannende reis die het leven van striptekenaar (en soms stripfiguur) Barbara Stok is.

Klik hier om de film terug te kijken

30 juni 2024: Lievelingsboom

Een film over onze band met bomen. Verspreid door onze provincie staan monumentale bomen. Van Westerwolde tot aan Stad en van Leens tot aan Delfzijl. De één loopt er voorbij, de ander staat er wat langer bij stil. Sommige mensen hebben zelfs een bijzondere band met een bepaalde boom, zoals zangeres Marlene Bakker en voormalig vrachtwagenchauffeur Jan Wijma. Bert Plaat is boomverzorger. ‘Ik zie vooral een levend wezen dat ouder wordt dan wij en ook nog eens meer heeft meegemaakt’, zegt hij. ‘Er valt veel te zien. Aan de boom kan je het levensverhaal zien. Een kunstenaar kan het bijna niet bedenken, zo mooi wordt een boom.’ ‘Bomen hebben iets veiligs’ De Groningse zangeres Marlene Bakker laat ons in de documentaire – van de hand van regisseur Tom Tieman – haar eigen lievelingsboom zien.

Klik hier om de film terug te kijken

26 mei 2024: Kopzorg

‘Kopzorg’ is een film over Greet Cazemier, 56 jaar, (pleeg)moeder van 5, verpleegkundige en maatschappelijk onderneemster. Na een ernstig ongeval probeert ze haar leven weer op te pakken met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Het accepteren van je nieuwe zelf en het zorgen voor jezelf na een ernstig ongeval blijkt een nog grotere opgave dan de verantwoording dragen voor honderden cliënten. Ondanks vele hobbels op de weg behoudt Greet haar enorme veerkracht en positiviteit. Een film van Manfred Poppenk.

Deze film is helaas niet online terug te kijken

28 april 2024: De aanpakkers

Drie jonge talentvolle sporters. Jop van der Laan, Lars van Oostrum, Luciano Valente

Klik hier om de film terug te kijken

31 maart 2024: Fluisteraars

Wat gebeurt er met kunst als de kunstenaar er niet meer is? Zo typeert regisseur Saskia Jeulink haar laatste werk. We zien kunstenaars – niet meer de jongsten – met passie en liefde werken aan hun sculpturen en tekeningen. Maar wat als ze er niet meer zijn? Wat gebeurt er eigenlijk met kunst als de kunstenaar er zelf niet meer is?

Klik hier om de film terug te kijken

25 februari 2024: Woltersum, mijn dorp en de wereld

De Woltersumers zitten al jaren midden in een versterkingsoperatie. Het betekent in de praktijk dat waar de één een nieuw huis krijgt, de ander het moet doen met wat steunbalken. Er was een tijd dat inwoners dachten: Alles klopt in ons dorp. Alles staat hier op de goede plek. Die tijd is voorbij. De film is gemaakt door Itamar Kool.

Klik hier om de film terug te kijken

28 januari 2024: Waddenzooi, vijf jaar na de ramp

De ramp met de MSC Zoë in januari 2019 was een van de grootste containerrampen ooit. Documentairemaker Thom Verheul onderzoekt in DOCNOORD het handelen van instanties, eilanders en anderen in de eerste uren en dagen na de ramp.

Klik hier om de film terug te kijken

31 december 2023:

26 november 2023:

29 oktober 2023:

24 september 2023: Burdy, alles veur de Grunnegers

een film over zanger Burdy uit Ulrum.

Klik hier om de film terug te kijken

27 augustus 2023:

30 juli 2023: Bodem in beweging

De film laat de pijn en het verdriet zien van inwoners van Overschild. De wanhoop en frustratie zijn met name het gevolg van oeverloos onderhandelen met de overheid over het vergoeden van schade, veroorzaakt door gaswinning. Ongelijke behandeling Gaandeweg de film wordt steeds duidelijker hoe de besluitvorming van de overheid tot stand kwam, door zorgvuldig gekozen fragmenten met hoofdrolspelers uit de parlementaire enquête. De bedoeling was dat alle woningen in Overschild zouden worden gesloopt en nieuw gebouwd, maar de ongeveer 500 inwoners werden niet gelijk behandeld. Sommigen kregen inderdaad hun nieuwe huis, bij anderen kwam de overheid gemaakte afspraken niet na. Onrechtvaardig Regisseur Saskia Jeulink hoopt dat de film duidelijk maakt hoe de besluitvorming onrechtvaardig uitwerkte voor veel inwoners. ‘Want dat moet anders’, zegt ze. Ze hoopt dat de film daaraan kan bijdragen.

Klik hier om de film terug te kijken

25 juni 2023: QUID PRO QUO

De jonge maker Igor de Boer maakte deze film helemaal zelf, van productie tot camerawerk en montage. Het resultaat is een intrigerende en verrassende film over fotograaf Joram Krol. Deze rauwdouwer fotografeert mensen van de straat. De straat, met als wet: “QUID PRO QUO” (voor wat hoort wat). Zowel de bewoners als bezoekers van de straat worden vastgelegd door Joram in confronterende en intieme zwartwit portretten. In de film komen Joram en de vele mensen die hij portretteert aan het woord over Joram, zijn werk en het leven. De maker van de film gaat écht in gesprek gaat met Joram en de geportretteerden. Hierdoor krijg je een unieke inkijkje in een vaak onzichtbaar deel van de samenleving. Joram en Igor, de maker van de film, hebben tijdens het maken van de documentaire flink wat wrijving. Hierdoor leert niet alleen Joram, maar ook Igor zichzelf beter kennen.

Klik hier om de film terug te kijken

28 mei 2023: Gronings Licht

Dankzij het bijzondere licht dat zich in Groningen manifesteert, maken veel schilders opvallend fraai werk. Kunstkenner Richard ter Borg zegt: “Er is hier een bepaald Noordelijk licht, wat je in Brabant, Limburg of zelfs Drenthe niet ziet.”

Vijf Groninger kunstenaars en hun werk zijn zondag 28 mei te zien in de film ‘Gronings Licht’ bij DOCNOORD op RTV Noord. Het gaat om Henk Helmantel uit Westeremden, Isabella Werkhoven uit Groningen, Matthijs Röling uit Ezinge, Anke Roder uit Zandeweer en Geurt Busser uit Warffum.

Klik hier om de film terug te kijken

30 april 2023: Dat vergeet je Nooit!

In aanloop naar de dodenherdenking en Bevrijdingsdag zendt RTV Noord zondagavond de documentaire Dat vergeet je nooit uit. Hoe is het om als kind op te groeien in oorlogstijd? Inwoners van Baflo weten dat nog heel goed, zeggen ze. ‘En toen vertelde ze dat de oorlog uitgebroken was.’

Filmmakers Sander Blom en Niels Brouwers blikken in de documentaire uit 2020 samen met inwoners van de voormalige gemeente Baflo terug op de Tweede Wereldoorlog. Onderduikers, bombardementen, NSB’ers in het dorp en de bevrijding: verhalen die diepe indruk maakten op de kinderen van toen. ‘Het was een prachtige dag. Ik was aan het spelen ergens en toen kwamen de vliegtuigen laag over.’
Het bijzondere aan de documentaire is dat sommige gebeurtenissen uit de oorlogsjaren nagespeeld worden.

Klik hier om de film terug te kijken

26 maart 2023: Sappemeer: Ice Queen City

Heel Sappemeer leeft mee als Marianne Timmer vijfentwintig jaar geleden onverwacht twee gouden schaatsmedailles wint op de Olympische Spelen in Nagano. De fanclub, die een jaar eerder was opgericht, belandt van de een op de andere dag in topdrukte. “Wat moesten we doen?,” vraagt Jannie Robbe zich in de documentaire Sappemeer, Ice Queen City af. Ze was in die tijd secretaris van de fanclub en medeoprichter ervan. “We werden voor de leeuwen gegooid.”

Toch komt alles op z’n pootjes terecht. Honderden fans gaan met bussen naar Schiphol om ‘Timmertje’ op te wachten, er komt een rijtoer, de gemeente organiseert een huldiging, er zijn liederen, versierde straten. In lunchroom t Ol Daip aan de Noorderstraat staat het podium waarop Marianne Timmer als stralend middelpunt gefeliciteerd kan worden. “Er waren wel vijfduizend mensen. Ze kwamen de voordeur binnen en gingen er via de achterdeur weer uit,” vertelt eigenaresse Gré Kremer.

De documentaire ‘Sappemeer, Ice Queen City’ blikt met fans, de fanclub, familie en de burgemeester terug op een aantal onvergetelijke dagen waarin Sappemeer even het centrum van Nederland lijkt.

De film, een coproductie van Stichting Beeldlijn en RTV Noord, is bedacht en gemaakt door Henk Elderman (RTV Noord) i.s.m. Ronald Pras. De productie is mogelijk gemaakt dankzij de Kunstraad, het Scholten Kammingafonds en Cultuurfonds Groningen.

Klik hier om de film terug te kijken

26 februari 2023: Toon maakt de muziek

Toon maakt de muziek, een film van Ronald Pras, gaat over de Groningse Marjan Reckers. Ze heeft al een aantal jaren de ziekte ALS, een heftige spierziekte waardoor ze bijna niets meer kan. Anton, haar man, en Toon, haar zoon, verzorgen Marjan al jaren vol liefde. In deze film zien we welke belangrijke beslissingen Marjan genomen heeft om langer te kunnen blijven leven, zo wordt ze bijvoorbeeld kunstmatig beademd. En we zien hoe humor en muziek haar op de been houden.

Klik hier om de film terug te kijken

29 januari 2023: Fluustern in de wind

De eerste uitzending van komende zondag, Fluustern in de wind van Filmcollectief Groningen, staat in het teken van de Tuutjefloiters. De zangeres en tekstschrijfster van dit in Groningen wereldberoemde streektaaltrio blikken terug op hun carrière.

Klik hier om de film terug te kijken

DOCNOORD

Sinds zondag 29 januari 2023 is RTV Noord een nieuw programma rijker: DOCNOORD. Hierin wordt iedere maand een documentaire van Groningse bodem uitgezonden. Het programma is ontstaan uit een samenwerking tussen RTV Noord en Stichting Beeldlijn. Coördinator Marleen Godlieb: “Wij zagen dat er behoefte was aan een vaste uitzendplek, net zoals je bijvoorbeeld bij Omrop Fryslân hebt. Met deze rubriek gaat de wens van menig noordelijk filmmaker in vervulling. Er worden heel veel prachtige films gemaakt in onze provincie, en als je die kunt laten zien bij RTV Noord heb je een geweldig groot publiek te pakken.”

Een Groningse blik

Stichting Beeldlijn verzamelt samen met RTV Noord recente films die geschikt zijn voor uitzending, en is druk bezig met fondsenwerving voor nieuwe documentaires. “We willen films laten zien over alles wat er speelt in Groningen, van klein menselijk drama tot aardbevingen, en van de otter tot Marianne Timmer. Er gebeurt zoveel in Groningen, goed om daar met een Groningse blik een documentaire over te maken!”  Ook TV Noord is blij met het nieuwe programma. “Er werden wel eerder documentaires uitgezonden bij RTV Noord, bijvoorbeeld rondom Bevrijdingsdag, maar een vaste uitzendtijd hadden we nog niet,” vertelt chef TV Tjitske Boomsma. “Volgens ons past dit heel goed binnen de nieuwe programmering van RTV Noord, met meer Groningse verhalen vol afwisseling en verdieping.”